Vacatureteksten schrijven: tips op basis van onderzoek

Ben jij de creatieve duizendpoot die wij zoeken? Gaan jouw nekharen hier ook van overeind staan? Taalplatform Preply ondervroeg zo’n 1.000 Nederlanders over hoe ze kijken naar vacatureteksten, en sommige woordkeuzes bleken wel degelijk invloed te hebben op de keuze van de banenzoeker om wel of niet te solliciteren. Handig om te weten als tekstschrijver, wanneer je zelf een vacaturetekst moet schrijven. Welke woorden moet je wel gebruiken in je vacaturetekst en welke juist niet?

Vermijd deze jeukwoorden

In de enquête van Preply vroeg het bedrijf resondenten naar klassieke ‘jeukwoorden’ in vacatureteksten. ‘Geen negen-tot-vijfmentaliteit’ werd daarbij door alle leeftijdsgroepen uitgeroepen tot ergste jeukwoord. De uitdrukking duidt op een baan waar je flexibel moet zijn qua werktijden, en bijna 40% van de respondenten vinden de uitdrukking clichématig of irritant. Op de tweede plaatst kwam ‘carrièretijger’ gevolgd door ‘work hard, play hard’. Dit soort taalgebruik kan je dus beter vermijden in je vacatureteksten als je sollicitanten niet wil afschrikken. Andere ‘jeukwoorden’ zijn:

  • Teamplayer
  • Marktconform salaris
  • Oudside the box denken
  • Hands-on mentaliteit
  • Stressbestendig

Gebruik creatieve woorden

Gebruik liever wat creatievere woorden in je tekst. Niet alleen als het gaat om jeukwoorden vervangen. Preply onderzocht ook de meest voorkomende termen in Nederlandse vacatures door de website Indeed onder de loep te nemen. De term ‘innovatief’ komt in bijna een op de vijf vacatureteksten voor. Ook ‘dynamisch’ en ‘gedreven’ zijn populaire termen. Probeer dit soort woorden te vermijden en kies liever wat creatievere termen.

Gebruik geen onduidelijk termen

Vacatureteksten zijn ook vaak doordrenkt van vage termen, waarvan de sollicitant zich afvraagt wat het bedrijf nou eigenlijk van hem/haar verlangt. 36% van de respondenten gaf aan de betekenis van de term ‘agile’ niet te kennen. Per maand googelen zo’n 6.500 Nederlanders naar de betekenis van dit woord. Mocht je de term ook niet kennen: het is een manier van denken, werken en organiseren waardoor je snel en effectief op veranderingen kunt inspelen. Wendbaar zijn binnen de organisatie dus.

Ook het woord ‘disruptief’ roept vraagtekens op. Het betekent ‘ontwrichtend’, maar in vacatureteksten doelen ze vaak eerder op creatief en innovatief. Ook de term ‘een schaap met vijf poten’ wordt door één op de vijf respondenten niet begrepen. Hier wordt een alleskunner mee bedoeld.

Vermijd de ‘rode vlaggen’

Belangrijk is ook om de zogenoemde ‘rode vlaggen’ te vermijden. Deze termen kunnen sollicitanten afschrikken omdat ze kunnen duiden op een negatieve kant van de baan, die de vacatureschrijver vaak probeert te verbloemen. Dit zijn er een aantal:

  • ‘We zijn een familie': dit kan betekenen dat er geen grenzen zijn tussen privé en werk
  • ‘Moet kunnen omgaan met stressvolle omgevingen’: dit kan duiden op een hoge werkdruk
  • ‘Moet kunnen werken met krappe deadlines’: dit kan duiden op een stressvolle omgeving
  • ‘Bereid zijn buiten kantooruren te werken’: dit kan duiden op een slechte work-life-balance, oftewel er is geen goede balans tussen werk en privé.
  • ‘Een marktconform salaris’: sollicitanten willen duidelijkheid over de salarisschaal
  • Te veel vereisten: denk aan een junior functie waarbij meer dan drie jaar werkervaring wordt gevraagd
  • Te veel verantwoordelijkheden: denk aan meerdere functies in één, zonder daarvoor gecompenseerd te worden

Andere tips

Preply deelt nog een paar andere tips: Als het bedrijf formeel is, mag de toon van de vacaturetekst dat ook zijn. Andersom geldt: als het een informele en jonge sfeer heeft, is het van belang dit in de vacaturetekst te weerspiegelen. Kijk wie de doelgroep is en pas de tekst daarop aan. Probeer daarnaast de functiespecificaties inclusiever te maken. Gebruik genderneutrale termen en zorg ervoor dat de vacature toegankelijk is door duidelijke lettertypen, kleuren en opmaak te gebruiken.

Lees het hele onderzoek van Preply hier.